Jak na to?

 
Jak už jsme zmiňovali jinde, každý si postupně najde svoje grify a postupy podle toho, jaké má zdroje masa, kolik má psů, jaké má možnosti skadování masa apod.
 
My máme psů devět (barfuje osm), dva pultové mrazáky (250 a 130 l), "psí" lednici a místnost na přípravu masa a denního krmení (vařit ale můžeme jen v kuchyni). Podle toho máme uzpůsobeno skladování a přípravu masa na skladování.
 
 
 
 
TIP 1 - VYVÁŽENÁ STRAVA
 
  • základem je vyvážená strava, tedy zajistit psovi různorodé složky potravy, všechny důležité vitamíny, minerály apod.
  • člověk nemusí stresovat, není nutné denně přemýšlet, jestLi včera pes měl to a dnes má zas něco jiného - stanovte si nějaký časový rámec, během kterého mu potřebné poskytnete (týden, měsíc...)
  • my máme např. přílohy v pravidelném "kolečku", doplňky stravy a vejce střídáme v rámci týdne, maso, vnitřnosti a zeleninu střídáme v rámci měsíce
  • dále je důležité porci opravdu vážit - máte přehled, jestli pes potřebuje přidat nebo naopak ubrat (podle toho, jestli tloustne nebo hubne) a zajistíte všeho dostatek
 
TIP 2 - MASO
 
  • je důležité, aby pejsek dostával co nejvíce druhů masa - vepřové, hovězí, drůbeží, ryby apod.
  • důležité jsou také dršťky, obzváště ty neprané, které na sobě mají např. zbytky natrávené rostlinné potravy zvířete
  • pokud se vám dostane do ruky zvěřina, není nutné maso vařit až na kančí (kvůli možným parazitům, hlavně svalovci)
  • všude se dočtete, že vybírat "krásné" maso, za což většinou považujeme čistou svalovinu, není dobře, ba naopak - pes by měl dostat různé kusy a druhy, prorostlé, hrtany atp.
 
např. prorostlé hovězí maso
 
 
 
 
vepřové hrtany
 
 
 
plíce
 
 
 
neprané hovězí dršťky, kterým přezdíváme froťák
 
 
 
prané vepřové dršťky - zde vařené
 
 
 
slezinky
 
 
 
makrely
 
 
 
hovězí hrtany (pokud jich máme dost, každý dostane svůj jako mňamu během dne, pokud jich je jen pár, vaříme je v papiňáku - maso krásně voní a chrupavky změknou, navíc psíci milují vývar - obzvláště v zimě, kdy je pěkně teplý)
 
 
 
 
vemeno
 
 
 
 
TIP 3 - KOSTI
 
  • jak už jsme zmiňovali, mezi lidmi přetrvávají dva názory - žádné kosti, ať se děje, co se děje, a druhý, že kosti jsou pro psa výborné a tudíž po obrání pečenéo kuřete k obědu dají psovi kosti s vidinou, jak se ten jejich pes má...
  • takže jak je to správně? Kosti jsou při barfování nesmírně důležité, ale BEZ JAKÉKOLIV TEPELNÉ ÚPRAVY!
  • kosti by měly tvořit pravidelnou součást jídelníčku psa (např. kuřecí skelety, hovězí kosti se zbytkem masa apod.)
  • pokud dáváme např. skelety jako pravidelnou denní dávku, už ji nekombinujeme s dalšími přílohami, sečteme celou běžnou krmnou dávku a nahradíme skelety (např. pokud dávám 500 g masa a 150 g příloh, podávám min. 650 g skeletů)
 
např. králičí hlavy
 
 
kuřecí skelety
 
 
 
TIP 4 - PORCOVÁNÍ A SKLADOVÁNÍ
  • pokud neberete maso z e-shopů v malých balíčcích a kupujete většinu na jatkách a máte víc psů jako my, možná se vám bude hodit náš systém :-)
  • pkud má člověk jednoho dva psy, je ideální si porce připravit a namíchat předem a namrazit si jednotlivé balíčky, do kterých po rozmražení jen přidá přílohu a doplňky stravy
  • u nás třeba nakoupíme 40 kg masa najednou a dovezeme domů ve velkých kusech, trávíme tedy i několik hodin krájením a porcováním - jednou za čas je prostě třeba to podstoupit :-)
  • nakrájíme tedy různé druhy masa a vnitřností do velkého kbelíku, kde vše promícháme a poté nabalíme někoikakilogramové pytle a zamrazíme
  • pokud se nám nepodaří zrovna sehnat vše potřebné, např, neprané dršťky, jakmile na ně narazíme, nabalíme je do menších balíčků a přímícháme je rovnou do misek (protože nejsou v té velké hlavní směsi), stejně tak přidáváme třeba vemínka, drůbeží srdíčka apod.
  • maso balíme do klasických sáčků do koše, obvykle 35 l (např. vnitřnosti do pytlů 10 l)
  • pokud nemáte někoho po ruce, dejte pytel do misky, nebude vám různě padat na strany a ohrnovat kraje
  • abychom věděli, kde co máme, používáme sáčky různých barev, nebo alespoň barevné šňůrky na zavázání
  • pokud máte velký mrazák, je dobré mezi jednotlivé pytle dát listy novin - snadněji je pak vyndáte - maso má totiž tendenci vyplňovat různé mezery a pak se nedá "vyrvat" ven
  • další dobrá varianta jsou krabičky s víčky, aby se daly vrstvit na sebe - je dobré chvíli hledat na internetu a koupit krabičky tak, aby se vám svými rozměry vešly pěkně vedle sebe a vy jste tak využili celý prostor mrazáku (na víčka pak dáváme lékařskou izolepu, která jde perfektně odlepit, a na ni lihovou fixou popisujeme)
 
 
 
TIP 5 - PŘÍLOHY
 
  • přílohy se vaří vždy čerstvé, nemrazíme
  • nemusíte vařit ke každé krmné dávce jinou přílohu, stačí uvařit nějaké množství, které vydrží třeb na dva dny a pak ´dát přílohu jinou tak, abyste dodržovali nějaké pořadí (kvůli vyváženosti), např. jáhly, vločky, rýže, těstoviny, kroupy atd. a pak znovu
  • k přílohám patří i čerstvá zelenina a ovoce (strouháme najemno, mixujeme - pejsek potřebuje vlákninu), např. řepa, mrkev, okurka, špenát, listová zelenina, dýně, cuketa, jablko, banán, hruška apod.
 
např. rajčatové a špenátové těstoviny
 
 
 
ovesné/žitné vločky a rýže
 
 
 
kroupy
 
 
 
psí chléb
 
 
špenát
 
 
 
TIP 6 - potravinové/výživové doplňky
 
  • stále se bavíme o vyváženosti stravy a pokud ji tedy připravujeme sami doma, je potřeba se postrat psovi i o klouby, trávení, vitamíny, imunitu, srst apod.
  • mezi nejčastější patří kloubní výživa v prášku či tabletách, pivovarské kvasnice, různé řasy jako je např. kelpa, spirulina nebo chlorela, směs vitamínů a minerálů pro psy (např. roboran), různé oleje jako lososový, lněný, dýňový, ostropetřecový apod.
  • my dále podáváme např. PlaqueOff proti zubnímu kameni, směs bylinek Top Shine Coat, sušené pšeničné klíčky, granulky sušené vojtěšky, sušené jablečné výlisky (předem namočené ve vodě), v době březosti fenek kyselinu listovou v tabletkách z lékárny (zde je třeba si přepočítat, kolik tabletek podávat kvůli různé síle) aj.